SÜLT KRUMPLI ÚJRAÉRTELMEZVE – MOST MÁR DELUXE KÖRNYEZETBEN IS ÉLVEZHETED!

3
Frites Atelier Hágában, az ajtóban a világhírű 3 Michelin csillagos séf, Sergio Herman áll. ©fritesatelieramsterdam

Valószínűleg ilyen extravagáns környezetben még nem sokan élvezhették az egyik legnagyobb kedvencünket, a sült krumpli t. Eddig csak a gyorséttermek, strandbüfék és trendi hamburgerezők jutottak eszedbe, ha megkívántál egy adag sültkrumplit? Úgy tűnik itt az ideje, hogy elkezdjük kicsit másképp gondolni erre az ételre.

A holland Sergio Herman sztárszakácsnak köszönhetően hamarosan végleg leszámolhatunk azzal a sztereotípiával, hogy sült krumpliról csak az egészségtelen vagy igénytelen fast food jusson eszünkbe. Herman legújabb vállalkozása az Frites Atelier Amsterdam, ugyanis garantáltan új dimenzióba helyezi a street foodról alkotott elképzeléseinket.

6
Sült krumpli pastrami feltéttel, a füstölt borjúhúst a legjobb belga hentesektől szerzik be. ©fritesatelieramsterdam

Hollandiában az egyik legnépszerűbb utcai étel a sült krumpli, mely minden sarkon kapható, így érthető miért pont ezt az ételt szemelte ki magának Herman, aki szerette volna újraértelmezni és a legtöbbet kihozni belőle. Ebből az ötletből születetett meg a roppant elegáns és sikkes sültkrumplizó koncepciója, Frites Atelier. A Michelin csillagos séf a csúcsgasztronómiában megszokott kísérletezéssel és perfekcionizmussal állt hozzá a feladathoz és a végeredmény egészen elképesztő lett.

8
Frites Atalier Amsterdam, a street food új világa. Forrás: nijboer.nl

Már a hely sítlusának leírásánál is bajban vagyunk, hiszen a sült krumplit valahogy nehezen tudjuk összekötni egy gyönyörű márvány burkolatos, címeres, mozaik padlós környezettel. Az Ateliert leginkább egy nagyon elegáns kávézóhoz vagy cukrászdához tudnám hasonlítani, melynek középpontjában egy hatalmas márványpult áll, ahol a kiszolgálás történik.

4
Csak friss, szezonális, helyi alapanyagokkal dolgoznak. ©fritesatelieramsterdam

Herman az Atelierben csak friss, regionális alapanyagokkal dolgozik, a burgonya az Antwerpenhez közeli holland Zeeland nevű régióból érkezik. 
Az étteremben több féle burgonyával dolgoznak, melyeket nagy gonddal választottak ki a Hollandiában fellelhető közel száz fajtából. 
Külön érdekesség, hogy hónapról hónapra más-más fajtákkal dolgoznak, attól függően melyik burgonya a legjobb ízű és minőségű abban az időszakban.

2
Sergio Herman, hitvallása a kiváló étel. ©fritesatelieramsterdam

A krumplihoz választható szószok megalkotásánál is hasonló gondossággal járt el a holland séf, mindegyik saját, egyedi kreáció. A Frites Atelier az állandó szósz kínálat (béarnaise, klasszikus belga, bazsalikomos, borsos illetve szarvasgombás) mellet szezonális különlegességeket is felvonultat, mint a new yorki pastrami vagy a flamand pörkölt. Az már csak hab a tortán, hogy a szószokat gyönyörű hófehér, rézcsapos kerámia hordókból szervírozhatjuk magunknak.

1
Címeres fehér hordókban várnak minket a legfinomabb szószok. ©fritesatelieramsterdam
7
Sült krumpli flamand pörkölt szósszal és friss fűszerekkel. ©fritesatelieramsterdam

A sült krumpli mellé Herman szezonális biozöldségekből álló quinoás, fetás salátát álmodott meg, melyet az egeszségtudatos vendégek akár magában is fogyaszthatnak. 
Az szinte magától értetődő egy ilyen helyen, hogy minden étel tartosítószer, színezék és ízfokozó mentes.

A különleges Frites Atelier egyelőre csak Hágában működik, de hamarosan újabb üzletek nyílnak Amszterdamban, Utrechtben és Arnheimban is. A távolabbi cél pedig a nemzetközi terjeszkedés, ami valószínűleg gyors és nagyon sikeres lesz, ebben egészen biztos vagyok.

Képek forrása itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.