SOCIAL DINING – A VENDÉGLÁTÁS ÚJ ARCA

A mindent átszövő közösségi és sharing economy oldalak, valamint a nagysikerű Airbnb térhódítása után a világ különböző országaiban élő emberek megismerésétől sokszor szinte már csak egy-két kattintás választ el minket. A közösségi média forradalma a turizmust is egyre inkább átformálja, igényeinkhez mérten testreszabja az utazást. Csoportosan, kötelező menetrend szerint végigfutni a várost és letudni a kötelező látnivalókat? Ez már sokaknak a múlt.

social dining
Forrás: Pexels


Egyre nagyobb az igény, hogy egy-egy városlátogatás vagy nyaralás során manapság divatosan hangoztatott “valódi élményeket” szerezzünk, helyi embereket és specialitásokat ismerjünk meg. Valóban sokunknak feltűnhet, hogy a nagy városokban illetve az üdülő paradicsomokban külön utcákat, városrészeket foglal el a “turizmus ipar”, ahol minden a nyaraláshoz szükséges kelléket, szuvenírt egyben és egy helyen megkaphatunk, míg a helyiek ettől a világtól elkülönülve élik mindennapjaikat és általában elkerülik a divatos turisztikai célpontok környékét.

A szervezett nyaralások és üdülőparadicsomok világa valóban uniformizálja a nyaralást és sokszor elveszik az utazás valódi varázsát, még pedig “a valami ismeretlen” felfedezésének öröme. Hiszen legyen bármilyen különleges vagy monumentális egy templom vagy emlékmű, ha órákon keresztül kell sorban állnunk a tömegben, hogy bejussunk, hamar elmúlik a lelkesedésünk.

social dining1
Forrás: Pexels

Az is biztos sokaknak ismerős élmény, hogy a nyaralás alatt kipróbálnák a helyi ételeket-italokat, de a divatos, központi helyen levő étterembe beülve, csak a szokásos mindenhol unalomig ismételt nemzetközi fogásokkal találkoznak, ráadásul méreg drágán. 
 Bár sokan szeretik és előnyben részesítik az előre megszervezett utazások biztonságát, hogy semmi váratlan kellemetlenség nem érheti őket, és valóban ennek is meg van az előnye. Én azonban azt figyeltem meg, hogy az emberek mindig a váratlan helyzetekkel teli vagy éppen szerencsétlen élményeiket mesélik a legvidámabban a társaságban akár éveken keresztül.

Az ember természéténél fogva szereti az utazást, hiszen ez alatt teljesen új élmények, benyomások, kalandok érhetik. Az utazás formál minket, feltölt és nyitottabbá tesz. Gondolkodásunkat és a világról alkotott elképzeléseinket is fejleszthetik az új élmények. Szerencsére kezd ismét tért hódítani ez a fajta szemléletmód az utazók körében és az internetes sharing oldalaknak köszönhetően egyre könyebben találhatunk jó és eredeti ötleteket, programokat amiket érdemes kipróbálni.

social dining 2
Forrás: Pexels

Az egyik ilyen a “social dining” étkezés, amikor is helyi vendéglátóknál ehetünk otthonukban (hasonló a lakásétteremhez). Bár talán elsőre kicsit ódzkodunk a gondolattól, hogy teljesen vadidegen emberek társaságában töltsük az estét és vacsoránkat, azonban biztos, hogy maradandóbb élményeket gyűjthetünk így, mint egy étteremben.
Azonkívül, hogy helyi, házi ételeket kóstolhatunk, biztos, hogy egyéb jó gasztro vagy program tippeket kaphatunk vendéglátóinktól. A másik előnye, hogy egy ilyen programon általában nyitott, barátságos és a világról hasonlóan gondolkozó embereket ismerhetünk meg.

Tehát egy kis szerencsével még új ismeretségekre vagy társaságra is szert tehetünk egy egy ilyen social dining vacsora alkalmával. Remek lehetőség egyedül utazóknak vagy baráti társaságoknak egy kis ismerkedésre.

Ajánlott oldalak: www.travelingspoon.com, www.eatwith.com, http://yummber.net

Természetesen a social dining koncepció nem csak turistáknak szól. Akár a saját városunkban vagy környékünkön is mehetünk vendégségbe, szerencsére Magyarországon is gyorsan terjed az új trend és egyre több vendéglátót találhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.