HAMAROSAN INDUL A VILÁG LEGNAGYOBB SÖRFESZTIVÁLJA

Már csak néhány hét és szeptember 17-től ismét megnyitja kapuit a világ leghíresebb sörünnepe, az Oktoberfest. A híres müncheni sörfesztivál évről-évre több milliónyi vendéget vonz szerte a világból a bajor fővárosba.

pexels-photo-9827 (1)

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték meg, mikor is Lajos bajor herceg feleségül vette a szász Terézia hercegnőt, és az esküvőt követő lakodalomra minden müncheni polgár hivatalos volt. A mulatságot az evés-iváson kívül még sportprogramok is színesítették, mert a trónörökös nagy rajongója volt az olimpiai játékoknak. A fesztivál jelenlegi formája csak a 19. század végén alakult ki, a jól ismert sörsátrakkal, zenekarokkal, körhintákkal és egyéb szórakoztató elemekkel.
 A tradició azóta is folytatódik és idén a 183. Oktoberfestre készülnek a müncheniek.

oktoberfest-535122_1280

Az Oktoberfestet a nyár végén már kiemelt figyelem kíséri és a napokban mutatták be a rajongók és gyűjtők nagy örömére az esemény hivatalos sörkorsóit. A fesztiválra ugyanis 1978 óta minden évben egyedi motivumokkal ellátott korsókat készítenek. Az 1 literes kerámiából készült korsók (Maß) ón-fedeles változatai is nagyon népszerűek.

offzieller-krug
Ünnepi Oktoberfest korsók 2016. © Oktoberfest.deA korsókra kerülő képet, ami egyben az esemény hivatalos reklámplakátján is szerepel, minden évben egy plakátdesign pályázaton választják ki. 
A nyertes pályaművet idén két müncheni diáklány, Linda Sophie Schultheiss és Susanna Schneider tervezte.

oktoberfest_magnet_oktoberfest_2016_gross_200000008993_1
A 2016-os hivatalos Oktoberfest plakát. © Oktoberfest.de

A plakáton a rózsaszín háttérben egy hatalmas óriáskerék és két önfeledten ünneplő alak látható, akik szív-, perec- valamint korsó formájú léggömböket tartanak. 

A tervezők a rózsaszín háttérrel igyekeztek a “fesztivál női oldalát” hangsúlyozni, ugyanis 
az Oktoberfest a müncheni lányok, nők körében is legalább olyan népszerű, mint férfitársaiknál. Az év legfontosabb eseményén a müncheni, valamint bajor nők büszkén viselik népviseletüket, a Dirndl-t.

munich-1220911_1280

Az Oktoberfest számokbanA rendezvénynek otthont adó Theresienwiese 42 hektár nagyságú terület, melyből 31 hektáron zajlik a fesztivál. Összesen 144 vendéglátóegység kínálatából válogathatunk az Oktoberfesten, ezek közül 37 sörsátor 119.000 hellyel várja a látogatókat. A legnagyobb sörsátorral a Hofbräu sörfőzde rendelkezik, mely 11.000 vendéget képes vendégül látni.
 A tavalyi, 2015-ös évben a közel 6 millió látogató 7.5 millió liter sört fogyasztott el a három hetes fesztiválon.

IMG_2540

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.