A LEGÚJABB TREND A KONYHÁBAN – MÁRVÁNY


chop
Márvány a konyhában. Forrás: www.bolia.com

Mi jut először az eszünkbe, ha a márványra gondolunk? A gyönyörű ókori vagy reneszánsz szobrok vagy netán az elegáns paloták márványpadlói?

A márvány évezredek óta egyet jelent az eleganciával és az időtálló szépséggel. Különböző fajtái ismertek, mely közül leghíresebbek az Olaszországból származó változatok, a carrarai márvány, mely fehér és szürkés árnyalatú, a veronai rosso vörösmárvány valamint római travertin márvány. Magyarországon a helyi fajták is nagyon népszerűek, mint a tardosi vörös márvány vagy a siklósi márvány.

A 20. századi háztartásokban a márványt főként burkoló anyagnak, asztal- vagy pultlapnak illetve mosdótálnak választották szívesen.

cutting-maggie-eggcellent---kitchen
Forrás: www.bolia.com

A designerek és formatervezők szerint azonban itt az ideje, hogy elkezdjünk kicsit másként gondolni erre az anyagra és a hétköznapokban is bátran használjunk márvány tárgyakat a háztartásban.

Az elmúlt évtizedben a tervezők érdeklődése mind inkább a természetes anyagok felé fordult, így nem meglepő, hogy ismét felfedezték a márványban rejlő számtalan lehetőséget és új ötletet. A márvány nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkezik: masszív, robosztus, ugyanakkor nagyon kellemes tapintású és megjelenésű. Így szinte bármilyen tárgyat készíthetenek belőle, az időtálló eleganciát sugároz. Nem beszélve arról, hogy mivel egy természetes kőzettel van dolgunk, minden egyes darab egyedi és utánozhatatlan. Ezáltal a márvány tökéletesen kiszolgálja a 21 századi tervezők azon vágyait, hogy különleges, egyedi és természetes tárgyakat kreáljanak.

cheeseplate-twisted-essen-marmi---kitchen
Forrás: www.bolia.com

A márvány megjelése a konyhában és a konyhai eszközökben egyfajta ellenirányzatként is felfogható, a mai túlzottan műanyag és digitalizált környezettel szemben. Erre jó példa a svájci Nadine Fumiko Schaub áltál tervezett, Balance elnevezésű márvány konyhai mérleg is. Mennyivel űdítőbb és természetesebb egy ilyen mérlegen kimérnünk a sütemény hozzávalóit, mint unalmas digitális mérlegünket használni.

balance_09
Ballance márvány konyhai mérleg. Forrás: Nadine Fumiko Schaub
balance_11
Márvány súlyok. Forrás: Nadine Fumiko Schaub

A híres britt designer, Tom Dixon is imádja márványt, ha konyhai kiegészítőkről van szó. Dixon csak a legjobb minőségű, indiai Morwad márvánnyal dolgozik, melyet szívesen kombinál sárgarézzel.

A márvány tálak, tálcák, mozsarak valóban konyhánk ékei és örök darabjai lehetnek, ha körültekintően óvjuk őket a savaktól, bortól és gyümölcslevektől, melyek elszínezhetik a kő felületét, a rendszeres vakszolás segít megóvni őket az ilyen behatásoktól.

A gyönyörű márvány tárgyak megfelelő ápolással, a porcellánhoz hasonlóan, igazi klasszikussá válhatnak és akár generációkon átívelő családi örökségek lehetnek a jövőben.

chopping-board-1_10
Tom Dixon márvány vágódeszka és mozsarak. Forrás: Tom Dixon
stone-serving-board
Tom Dixon márvány és sárgaréz sajttál. Forrás: Tom Dixon
0110206500
Carrara márvány espressós csésze. Forrás: Dibbern

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.